de Verloskundige
Week 41

Week 41

Geboren worden

Je baby

Heb je je weleens afgevraagd wat je baby merkt van de bevalling? Waarschijnlijk de eerste uren nog weinig. Hij of zij ligt misschien nog lekker te slapen.

Waar je kind waarschijnlijk het meest van merkt zijn de persweeën. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het hoofdje weer naar achteren geduwd en bovendien maakt hij of zij nog een spildraai. Het hartje gaat dan sneller of langzamer kloppen, door de druk op het hoofdje. Tijdens de wee klopt het hartje ook langzamer, doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is.

Bedenk dat je uitgerekende datum maar een datum is. Het is eigenlijk beter van de ‘uitgerekende periode’ te spreken, officieel wordt een geboorte tussen de 37e week en de 42e week namelijk nog als ‘op tijd’ beschouwd. Als je baby in deze week nog niet geboren is, is dat dus helemaal niet gek.

Jij

De uitgerekende datum is zomaar verstreken en er is niets gebeurd. Daar zit je dan. Het duimendraaien neemt toe want je wordt nu misschien een beetje ongeduldig. Ondertussen gaan de controles bij je verloskundige nog gewoon door. Dus ook deze week zie je haar weer.

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. In Nederland worden vrouwen meestal alleen eerder dan 41 weken zwangerschap ingeleid als daar een medische reden voor is.

Soms kan je verloskundige de natuur ook een handje helpen door je te strippen. Met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken!). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen.

Ben je 41 weken en denk je na over een inleiding? Zet samen met je verloskundige de voor- en nadelen op een rijtje. Je kunt ook de filmpjes over de mogelijkheden bij 41 weken zwangerschap bekijken.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl