de Verloskundige
Week 41

Week 41

Geboren worden

Je baby

Heb je je weleens afgevraagd wat je baby merkt van de bevalling? Waarschijnlijk de eerste uren nog weinig. Hij of zij ligt misschien nog lekker te slapen.

Waar je kind waarschijnlijk het meest van merkt zijn de persweeën. Het hoofdje wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het hoofdje weer naar achteren geduwd en bovendien maakt hij of zij nog een spildraai. Het hartje gaat dan sneller of langzamer kloppen, door de druk op het hoofdje. Tijdens de wee klopt het hartje ook langzamer, doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk minder is.

Bedenk dat je uitgerekende datum maar een datum is. Het is eigenlijk beter van de ‘uitgerekende periode’ te spreken, officieel wordt een geboorte tussen de 37e week en de 42e week namelijk nog als ‘op tijd’ beschouwd. Als je baby in deze week nog niet geboren is, is dat dus helemaal niet gek.

Jij

De uitgerekende datum is zomaar verstreken en er is niets gebeurd. Daar zit je dan. Het duimendraaien neemt toe want waarschijnlijk word je nu wel heel ongeduldig. Ondertussen gaan de controles bij je verloskundige nog gewoon door. Dus ook deze week zie je haar weer. Het voelt misschien alsof je ‘overtijd’ bent, maar officieel wordt een geboorte tussen de 37e week en de 42e week nog als ‘op tijd’ beschouwd.

Pas na de 42e week ben je echt overtijd. Dan kom je onder de behandeling van een gynaecoloog terecht.

Maar voorlopig is het nog niet zover. De weeën kunnen immers elk moment komen. Soms kan je verloskundige de natuur ook een handje helpen door je te strippen. Met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken!). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl