Het hartje gaat kloppen
Van een rijstkorreltje is het vruchtje in je buik veranderd in een garnaaltje. Maar van een baby heeft het nog steeds niet veel weg. Toch duurt dat niet lang meer, want het vruchtje groeit echt razendsnel. Er groeien nu kleine stompjes die straks de ledematen gaan vormen. En er zijn zelfs al beginnende oogjes, maar deze liggen nog ver uit elkaar, bijna aan de zijkant van het hoofdje.
In deze week wordt de basis gelegd voor maag, darmen, nieren en longen en er is al een systeem van bloedvaten. Aan het eind van deze week gaat het hartje kloppen en als er nu een echo zou worden gemaakt, is er al heel vaag een ruggengraat te zien. Onvoorstelbaar, vooral als je bedenkt dat je baby nu ongeveer 5 millimeter groot is.
Hoogstwaarschijnlijk voel je nu al goed dat je zwanger bent. Al was het alleen maar omdat je borsten gespannen zijn, je moe bent en je veel moet plassen. Vaak moeten plassen is een veel voorkomende kwaal aan het begin én aan het eind van de zwangerschap. Op dit moment is het een gevolg van de opspelende hormonen, straks, aan het eind van de zwangerschap, is dat omdat de zware baarmoeder op de blaas drukt.
Misselijkheid is ook een veelvoorkomende klacht. Helaas is daar niet veel tegen te doen. Eet kleine maaltijden verspreid over de dag. Sta ’s ochtends rustig op. Sommige vrouwen hebben helaas veel last van misselijkheid en overgeven. Gember is bewezen effectief tegen misselijkheid: gemberthee of gembersnoepjes kunnen uitkomst bieden. Probeer zo ontspannen en rustig mogelijk de dag door te komen, dit verkleint de kans op misselijkheid. Kijk of iemand anders kan koken voor je. Als je veel overgeeft, poets dan niet direct na het overgeven; je zou het tandglazuur op die manier makkelijk kunnen wegpoetsen. Spoel je mond liever met water.
Kost het moeite om vocht en voeding binnen te houden? Neem dan contact op met je verloskundige.
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je vast een afspraak maken met de verloskundige. Zoek een verloskundige bij jou in de buurt. De verloskundige begeleidt in de meeste gevallen de zwangerschap. Sommige vrouwen vallen onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. De meeste verloskundigen plannen de eerste afspraak tussen de achtste en tiende week.
In Nederland krijgt iedere zwangere vrouw prenatale screening aangeboden. Dit zijn onderzoeken en tests die iets kunnen vertellen over bepaalde onderdelen van de gezondheid van je kind. Of je hier gebruik van wilt maken is aan jou en je eventuele partner. Het mag, maar het is niet verplicht. De verloskundige bespreekt dit met jou of jullie tijdens het eerste bezoek. Je kunt je eventueel voorbereiden op dit gesprek door het lezen van de pagina prenatale screening.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl