de Verloskundige
Week 22

Week 22

Favoriete slaaphouding

Je baby

Af en toe kan je baby héél actief zijn. En meestal is dat nét op de momenten dat jij lekker rustig ligt. Dus als je ‘s avonds languit op de bank voor de televisie ligt, als je net in bed ligt, of als je ‘s ochtends wakker wordt is de kans het grootst dat je even kunt genieten van het getrappel van je kind.

Op zich is dat niet zo verwonderlijk. Want als je druk bezig bent, wordt je kind door jouw bewegingen in slaap gewiegd. Bovendien merk je het getrappel gewoon minder snel op als je bezig bent.

Overigens slaapt je kind verreweg het grootste gedeelte van de dag. En dat doet hij of zij nu al in een favoriete slaaphouding. Die kan voor elke baby weer anders zijn: met de kin op de borst en opgetrokken knietjes, met één gestrekt beentje, of met een handje op het hoofd. Straks na de geboorte kun je zelf zien welke houding jouw baby het prettigst vond want die eerste periode zal hij of zij ook nog het liefst in deze houding liggen.

Jij

Vanaf nu ga je echt dikker worden, je zult elke week ongeveer een pond aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet superdik. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo’s die eraan vliegen. Toch is dit beslist niet het moment om te gaan lijnen. Sterker nog: lijnen is ronduit slecht voor je baby. Door te lijnen komen schadelijke stoffen, die liggen opgeslagen in het vet, in je bloedbaan en via je bloed bij de baby terecht.

Bekommer je nu dus even niet te veel om je gewicht. Vliegen de kilo’s er wel heel erg snel aan, kijk dan eens naar je eetgewoonten. Misschien dat je op de momenten dat je trek hebt wat vaker fruit of rauwkost kunt nemen in plaats van een snack. En drink veel water: het stilt de honger zonder dat je er een grammetje van aankomt.

Zwangerschapsverlof inplannen

Als je werkt, heb je in totaal recht op 16 weken verlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Alleen als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren, kan het aantal weken verlof uiteindelijk oplopen tot maximaal 18. Je kunt maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum zwangerschapsverlof opnemen.

In ieder geval moet je minimaal 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Na de bevalling heb je altijd recht op minstens tien weken bevalverlof. Dit is ook zo als de baby na de uitgerekende datum wordt geboren. Heb je een eigen bedrijf? Ook dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering, dit loopt via het UWV.

Geniet van het samenzijn

Als dit jullie eerste kind wordt, gaat er straks veel veranderen. Geniet dan ook vooral van het feit dat jullie nog met z'n tweeën zijn. Lekker uit eten, nog een vakantie samen, veel op stap? Het kan nu nog heel makkelijk.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl