de Verloskundige
Week 31

Week 31

Krapper in je buik

Je baby

Je baby ziet er nu kant-en-klaar uit, met een mooi roze huidje en een lekker stevig lijfje. Maar zou je kindje nu ter wereld komen, dan moet hij of zij toch nog een poosje de couveuse in. Het temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld en je kind zou dus nog niet in staat zijn om zichzelf warm te houden. Bovendien heeft je kind nog niet voldoende weerstand opgebouwd en is daardoor nog erg gevoelig voor infecties.

Omdat het steeds krapper wordt in je buik, kan je kind nu niet meer heel druk bewegen. Vrolijk kopje duikelen is er meestal niet meer bij. De porren en trapjes blijf je nog wel voelen en zijn soms behoorlijk krachtig. Zie je een ‘bobbel’ uitsteken bij je buik? Dat is vast een voetje of een schoudertje. Deze week kan je kind zijn of haar definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij of zij straks nog draait. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij of zij niet meer van positie. De baby kan nog wel draaien om zijn as.

Jij

Door je zwangerschap is de doorstroming in je bloedvaten veranderd. Je hebt nu meer bloed; zeven in plaats van vijf liter. Die toename komt vooral door extra vocht. Je bloed is nu dunner, waardoor het gemakkelijker en sneller stroomt. Die grote hoeveelheid bloed moet door je hart worden rondgepompt. Dat moet dus harder werken.

Verder zijn je vaatwanden slapper. Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je weer last krijgen van aambeien en of spataders. Probeer dit te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in een houding te zitten of staan.

Even ontspannen: ga op de grond op je rug liggen en laat je onderbenen op een stoel rusten, waarbij je knieën een hoek van negentig graden vormen. Heerlijk!

Ziektekostenverzekering

Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte mee te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd. Bel tijdens je zwangerschap alvast met je verzekeringsmaatschappij of kijk op hun website hoe je de bijschrijving kunt regelen en bij wie van de ouders de baby kan worden bijgeschreven.

Wel zo handig om dat alvast te weten zodat het na de bevalling meteen geregeld kan worden. Vergeet de baby straks ook niet aan te melden bij andere persoonsgebonden verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering.

Werk afronden

Vaak is de periode voor je verlof hectisch. Je moet nog allerlei klusjes afronden, zaken overdragen en daardoor heb je het extra druk. Probeer daarom op tijd te beginnen met de voorbereiding op je verlof.

Maak een schema wat je allemaal zelf moet afronden, wie jouw werk overneemt en hoe je de overdracht gaat invullen. Voor de collega’s die jouw werk gaan overnemen is het handig als je alles op papier zet. Dan wordt met je verlof hopelijk niet gebeld met de vraag waar ‘die belangrijke telefoonnummers zijn’.

Werk je nog even door na je 34e week zwangerschap? Bouw dan wat rust in in je week. Neem wat uren vrij op, start 's morgens wat later of ga wat eerder naar huis. Plan deze week liever niet teveel privé-afspraken in. De meeste zwangeren die na hun 34e week met verlof gaan, geven aan dat ze moe kunnen zijn.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl