de Verloskundige
Week 32

Week 32

In slaap wiegen

Je baby

Als jij druk bezig bent, ligt je kind meestal lekker te slapen omdat hij of zij in slaap wordt gewiegd door jouw bewegingen. Maar net als jij lekker wilt uitrusten, worden de rollen omgedraaid en wordt je kind actief. Je voelt de armpjes en beentjes tegen je buik trappelen en soms krijg je een venijnig schopje tegen je ribbenkast. Aan je buik kun je al die activiteit van je kind soms zelfs zien, die stulpt uit of gaat druk heen en weer.

Ligt je kind nu met het hoofdje naar beneden, dan kun je dit tegen je bekkenbodemspieren voelen aandrukken. Soms kun je hierdoor last krijgen van bandenpijn, zeker na een drukke dag. Op tijd rust nemen en gaan zitten of liggen, voorkomt dat de pijn erger wordt.

Bevalling bespreken

Ga je deze week op controle, dan bespreek je samen met je verloskundige de naderende bevalling. Zo komen onder andere de voorbereiding op de bevalling, je geboortewensen, de plek van de bevalling, vertrouwen in jezelf en pijnbehandeling aan bod.

Waar wil je bevallen?

Een van de dingen die je tot het einde van je zwangerschap kunnen bezighouden is: waar wil ik bevallen? In Nederland ben je vrij in de keuze waar je wilt bevallen tenzij er sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden.

Ook al wil je graag thuis bevallen, het kan toch zo lopen dat je uiteindelijk in het ziekenhuis bevalt. Veel ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst op de kraamafdeling. Zo krijg je een indruk wat er allemaal op zo’n afdeling gebeurt en hoe een verloskamer eruit ziet.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl