de Verloskundige
Week 33

Week 33

Definitieve houding

Je baby

Je kind kan nu nauwelijks nog een kant op en ligt hoogstwaarschijnlijk al in de houding waarin hij of zij geboren gaat worden. De kans dat hij of zij draait, wordt steeds kleiner.

Verreweg de meeste baby’s liggen nu in de achterhoofdsligging. Een perfecte houding voor de bevalling want het hoofdje kan zich zo tijdens de bevalling aanpassen aan de vorm van het bekken.
Je kind kan ook in een voorhoofdsligging of aangezichtsligging liggen. Deze houding is iets minder gunstig omdat het bekken vaak te klein is om het hoofdje zo de ruimte te geven.
Bij een volkomen stuitligging, ligt de baby met de voetjes naar beneden. Bij een onvolkomen stuitligging komen de billetjes eerst. Tenslotte is het nog mogelijk dat je kind in dwarsligging ligt. Bij deze houding is een natuurlijke bevalling onmogelijk en krijg je altijd een keizersnee.

Jij

Binnenkort ga je met zwangerschapsverlof. Een leuk vooruitzicht. Maar daardoor kan het nu juist wel extra druk zijn op je werk. Misschien wil je nog even snel een aantal klussen afmaken omdat je er straks zestien weken of langer niet zult zijn. En misschien heb je het nu wel extra druk omdat je een vervanger moet inwerken.

Spanningen en stress zijn nu natuurlijk wel de laatste dingen die je kunt gebruiken. Hoe moeilijk het soms ook is, neem jezelf in acht. Ben je ´s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren. Wees eerlijk tegenover je collega´s wat je wel en niet aankunt en voel je niet schuldig als je ook af en toe nee moet zeggen.

Ontspanning is niet alleen goed voor jou, maar ook goed voor je kind. Als jij ontspannen bent, zullen je bloedvaten, en dus ook je bloedvaten van de baarmoeder, niet verkrampt raken en goed doorbloed blijven. Voel je je toch gestresst? Deel dit dan met je partner of beste vriend(in). Kijk samen naar oplossingen. Mindfulness oefeningen kunnen helpen je meer ontspannen te voelen. Ook helpt wandelen in de natuur of bepaalde stressverlagende muziek draaien (dit kun je op internet vinden). Bespreek het ook met je verloskundige, ze kan je adviezen geven.

Geboorteplan opstellen

Voordat je gaat bevallen, kun je een geboorteplan opstellen. Aan de hand van een vragenlijst zet je op een rij wat je wel of juist niet zou willen tijdens je bevalling. Handig voor jezelf en de verloskundige die je begeleidt. Want tijdens de bevalling ben je soms (even) niet in staat om kenbaar te maken wat je wel of juist niet wilt. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over waar je wilt bevallen - thuis of in het ziekenhuis -, hoe - zittend, liggend, in bad, op bed -, wie er bij mag zijn, of je pijnbestrijding wilt en welke vorm dan, wat je wilt dat je partner doet, wie de navelstreng gaat doorknippen, wat er met de placenta gaat gebeuren etc.

Je krijgt gewoon een beter beeld van hoe een bevalling kan verlopen en wat voor keuzes jij en je partner kunnen maken. Natuurlijk verloopt een bevalling weleens anders dan je in je geboorteplan had bedacht, maar als het duidelijk is waardoor het anders gaat, vinden vrouwen dat vaak niet erg.

Geboorteaankondiging

Als je baby straks geboren is, wil je dat misschien met iedereen delen. Je kunt bijvoorbeeld een bord in de voortuin plaatsen. Of een zelfgemaakte vlag uithangen. Maar je kunt ook kiezen voor leuke geboorteslingers.

Zoek een verloskundige bij jou in de buurt

Ben je zwanger of heb je een kinderwens?

Neem dan contact op met een verloskundige.

Over deverloskundige.nl

Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Naar knov.nl