Alles draait om het hormoon hCG
Een piepklein rijstkorreltje van ongeveer twee millimeter groot, daar lijkt je baby nu nog het meest op. Maar ondertussen gebeurt er ontzettend veel in dat rijstkorreltje. Deze week wordt al een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Een belangrijk moment dus.
Soms kan het zijn dat een bevruchte eicel zich in twee delen splitst, die beide afzonderlijk een vruchtje vormen. Je krijg dan een eeneiige tweeling. Zo’n tweeling is altijd van hetzelfde geslacht, lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten én allebei bevrucht worden, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Deze kunnen van verschillend geslacht zijn en kunnen er ook totaal anders uit zien.
Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Niet alleen alcohol, sigaretten en drugs zijn nu ‘verboden vruchten’, ook (buitenlandse) zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk moet je nu even laten staan. Deze kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie, een bacterie die schadelijk is voor de baby. Je herkent deze kazen aan het opschrift 'au lait cru' op het etiket.
Wees ook matig met vitamine A, want teveel vitamine A is niet goed voor de baby. Eet dus niet teveel orgaanvlees, zoals lever en niertjes want deze zijn rijk aan vitamine A. Rauw vlees zoals filet americain of tartaar kun je ook beter even niet eten omdat deze besmet kunnen zijn met de toxoplasmoseparasiet. Laat ook iemand anders de kattenbak verschonen in verband met toxoplasmose.
Naar de sauna gaan is ook niet verstandig in het begin van je zwangerschap. Juist in de periode dat de organen worden aangelegd zijn grote temperatuurswisselingen niet goed.
Neem dagelijks foliumzuur tot de tiende week van je zwangerschap. Daarna is het niet meer nodig. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip. Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur ook een miskraam kunt voorkomen.
Als je zwanger bent heb je extra calcium nodig voor de botten en de tanden van de baby. Daarom adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen extra vitamine D te gebruiken. Je kunt vitamine D kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de drogist of apotheek.
Tijdens de eerste vier maanden van je zwangerschap maakt je lichaam het unieke hormoon hCG in ruime mate aan. Wat je niet gebruikt, plas je uit en verdwijnt 'zomaar' in het toilet. Zonde, want voor sommige vrouwen is dit hormoon onmisbaar om ook zwanger te worden. Van het hCG-hormoon wordt namelijk een medicijn gemaakt dat wordt gebruikt tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen. De organisatie Moeders voor Moeders zamelt de urine van zwangere vrouwen in. Je kunt je vanaf dit moment aanmelden om mee te doen.
Bij bepaalde beroepen is het goed om vroeg aan je werkgever of opdrachtgever te vertellen dat je zwanger bent. In de eerste drie maanden van je zwangerschap is je ongeboren baby kwetsbaar. De kans op een aangeboren afwijking is dan het grootst. De schadelijke effecten van straling, chemische stoffen en infecties ontstaan vooral in deze eerste periode. Er zijn bepaalde werkomstandigheden die risicovol zijn voor je zwangerschap. Meld je vroeg in de zwangerschap bij je werkgever als je:
Je leidinggevende kan je indien nodig of wenselijk verwijzen naar een bedrijfsgeneeskundige voor informatie en/of advies. Daarnaast is het mogelijk een 'preventief consult' bij een bedrijfsgeneeskundige aan te vragen als de combinatie zwangerschap en werk vragen of problemen geeft.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl