Licht en donker zien
De baby groeit nu ongeveer twee centimeter per week. Op dit moment is hij of zij ongeveer even lang als een tandenborstel. Hoewel de oogjes nog dichtzitten, kan je kind wel dwars door de oogleden heen licht en donker onderscheiden. Lig jij dus met je blote buik in de felle zon, dan zal hij of zij dat zeker merken. Trouwens, die oogjes hebben nu ook piepkleine wimpertjes en wenkbrauwtjes gekregen.
De vingertjes en teentjes ontwikkelen zich ook verder. Er zijn nu al twintig minuscuul kleine nageltjes te tellen. En op de vingers ontwikkelt zich een vingerafdruk die uniek is en je kind voor de rest van zijn of haar leven zal behouden
De doorbloeding van je hele lichaam is beter en dat geldt ook voor je geslachtsorganen. Hierdoor kun je eerder opgewonden raken en meer zin in seks hebben dan anders. Daarnaast voel je je nu met je rondere borsten en wat ronde buik misschien ook wel supersexy. Nóg een reden dus waarom je misschien meer zin hebt om te vrijen.
Je hoeft niet bang te zijn dat je door te vrijen je baby beschadigt. Krijg je na een orgasme een pijnlijk gevoel in je buik of rug, dan hoef je daarvan niet te schrikken. Dit wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder samentrekt en er aan de omringende spieren en banden wordt getrokken. Het kan geen kwaad en de pijn trekt ook snel weg. Wel kun je wat druppeltjes vaginaal bloedverlies hebben doordat je baarmoedermond beter doorbloed is en oppervlakkige bloedvaatjes door het contact met de penis kunnen knappen.
Maak je je zorgen over vaginaal bloedverlies, neem dan contact op met je verloskundige.
Doordat je borsten en je buik tijdens je zwangerschap flink oprekken, kun je last krijgen van striae: kleine scheurtjes in je huid, die ook wel 'zwangerschapsstrepen' worden genoemd. Je herkent ze als roze of blauwe streepjes, onderhuids en grillig van vorm. Na de zwangerschap worden ze meestal parelmoerachtig van kleur, maar weg gaan ze nooit meer.
Striae zijn bijna niet te voorkomen, vooral als je nog vrij jong bent en je huid zo stevig is dat hij makkelijk kan scheuren. Je kunt wel veel doen om je borsten en buik in een goede conditie te houden. Let goed op je houding (een rechte rug!), zorg voor voldoende lichaamsbeweging (zwemmen, borstspieroefeningen), draag een stevige beha en neem wisseldouches (waarbij je altijd eindigt met koud water). Smeer je borsten en buik elke dag in met een goed vettende bodylotion om een droge huid te voorkomen.
Met sporten en fitness kun je gewoon doorgaan. Het is juist belangrijk in goede conditie te blijven. Maar overdrijf niet. Ga niet tot het 'uiterste' en stop wanneer je je minder plezierig voelt. Door het hormoon progesteron zijn de banden verslapt zodat je wat sneller blessures kunt krijgen. Dé zwangerschapssporten zijn fietsen, zwemmen en wandelen.
Begin op tijd met het zoeken naar een geschikte kinderwagen. Bedenk voor de aanschaf waar je de wagen vooral voor gaat gebruiken, dat maakt de keuze gemakkelijker.
Ben je zwanger of heb je een kinderwens?
Neem dan contact op met een verloskundige.
Deze site is een initiatief van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.
Naar knov.nl Naar knov.nl